Paslanmaz çelikler, çeliğe bir miktar krom eklenerek elde edilen, yüksek korozyon ve oksitlenmeyi önlemek için üretilen bir alaşımdır. Bu yapısındaki krom en az %10’dur. Alaşımdaki krom çeliğin yüzeyine çıkarak burada korozyona ve oksitlenmeye karşı koruyucu bir tabaka oluşturur. Nikel de paslanmaya direnç gösterici bir özellikte olduğu için alaşımda kullanılır. Ayrıca kullanılan bu nikel çeliğin kolayca şekillenmesini sağlar.
Paslanmaz çelikler ürünler sanayinin neredeyse her alanında kullanılır. Bu kadar çok tercih edilmesinin sebepleri:
– Kolay temizlenebilir ve hijyenik olmaları
– Her sıcaklıkta kullanılabilmeleri
– Geri dönüşümlü olmalarıdır.
Paslanmaz Çelik Çeşitleri
Ostenitik
Ostenitik çeliklerin en çok bilinen türü %8 nikel ve %18 krom içerir. Manyetik değildirler ve yüksek ısıda sertleşmezler. Korozyona karşı oldukça dayanıklı bir özelliğe sahiptirler. En
Çok kullanılan ostenitik çelikler 304 ve 316 kalitede olanlardır.
Ferritik
Ferritik çelikler genel olarak nikel içermeyip %10.5 ile %30 arası krom içerirler. Bu yüksek derecedeki krom, çeliğe oldukça yüksek bir korozyon direnci sağlar. Ferritikler ostenitik çeliklere göre daha sert bir yapıya sahip olup ısıya maruz kaldıklarında sertleşme yapmazlar. Günümüzde nikel fiyatındaki aşırı yükselme ferritiklrin gelişmesine olanak sağlıyor.
Martenzitik
Martenzitik çelikler %0.12 karbon, %12 ve %15 arası krom ve demir alaşımı içerirler. Birkaç kalite dışında nikel içermezler. Martenzitik, çeliği kalınlaştırır ancak bunun yanında dayanıklılığını da azaltır. Isıtılarak sertleştirilebilen bir özelliğe sahiptirler.
Ostenitik ve ferritik çeliklere göre korozyona karşı gösterdiği direnç daha düşüktür. Uygulama alanı oldukça geniştir.
Dublex
Yapılarında %19 ile %28 arası krom bulunur. Yüksek ve düşük sıcaklıklarda kırılganlaşırlar. En çok kullanılan dublex çelik kalitesi 2205’tir.
Çökelmeyle Sertleştirilmiş
%17 krom ve %4 nikel içerirler. Korozyona gösterdikleri direnç yüksek olup ısıyla sertleştirilebilirler.