Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir?
Kemik erimesi, bir diğer adıyla osteoporoz hastalığı kemiklerdeki yıkım olaylarının yapım olaylarından fazla olduğu zaman aralığında meydana gelir.
Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde kemik yapımı ve gelişimi yüksektir. Genç yetişkinlik dönemlerinde ise bu yapım ve yıkım olayları eşitlenmektedir. Ancak ileri yetişkinlik dönemlerinde metabolik olaylar tersine döner ve yıkım olayları yapım olaylarından fazla gerçekleşmeye başlar. Bu durum kemiklerdeki kalsiyum oranının azalmasına yol açar ve bireyde kemik erimesi ile karşılaşılması kaçınılmaz hale gelir.
Her üç kadından birinde ve her beş erkekten birinde bu hastalığa rastlanılmaktadır. Çoğunlukla ileri yaşlardaki kadınlarda görülen bu hastalığa menopoz sonrasında yaşanan hormon dengesizlikleri sebebiyet verir.
Kemik Erimesinin Belirtileri Nelerdir?
Kemik erimesi hastalığı etkisini çok zor gösteren bir hastalıktır. Kemik yoğunluğu azalana kadar hastalık ilk safhalarda belli belirtiler göstermemektedir. Ancak ileri süreçlerde bireye belirtileri hissettirmeye başlayan bu hastalık genel olarak el bilekleri, omurga ve kalçada görülmektedir. Bir kemik erimesi hastasında ortaya çıkabilecek belirtiler ise şunlardır:
Vücudun belli yerlerinde başlayan ağrılar
Kamburlaşma ve duruş bozukluğu
Boyda kısalma
Kırılmalar ve çatlamalar
Bireyin hareket kalitesinin azalması
Kemiklerde hassasiyet
Bu belirtiler hastalığın ileri safhalarında görülen belirtilerdir. Bu aşamadan sonra kemiğin onarılması bir hayli güçtür. Belirtilerin herhangi biri hissedildiğinde hekime başvurulmalı, vücudun bu duruma gelmesine engel olmak için düzenli olarak testler yapılmalıdır. Bu testlerin başında ise kemik yoğunluğunun sayılması gelir. Kemik yoğunluğu testi hastanın yaşı gibi birçok etkenlere bağlı olarak yılda belli sıklıklar ile yapılan bir testtir.
Kemik Erimesine Neden Olan Faktörler
Kemiklerde hücreler sürekli olarak yenilenme eğilimindedir. Aynı şekilde eski kemik hücreleri de parçalanma durumundadır. Bu eylemleri osteoblast ve osteoklast kemik hücreleri gerçekleştirmektedir. Kemiklerdeki bu yenilenme olaylarının azalması ile birlikte dengeli ve yeterli beslenmenin yetersiz kalması hastanın sağlık durumuna zarar verir. Bu gibi hastalığı etkileyen etken faktörler ise şunlardır:
Vücuda yeterli oranda kalsiyum, fosfor ve D vitamini alınmaması
Vücuttaki mineral yoğunluğu
Aile fertlerinin kemik yapısı
İleri yaş
Cinsiyet
Günlük gerçekleştirilen hareket seviyesi
Tiroit hormonlarındaki bozukluklar
Sigara ve alkol kullanımı
Kullanılan belli ilaçlar
Kemik Erimesine Karşı Koruma Sağlamak
Etken faktörler göz önünde bulundurarak bu hastalığın seyrini değiştirmek için birey günlük yaşamında belli değişiklikler gerçekleştirmelidir. Aynı şekilde hastalığa yakalanmayı engellemek veya geciktirmek için de günlük yaşama belli alışkanlıklar getirilmelidir. Örnek olarak; vücuda alınan gıdalara dikkat edilmeli ve yaşa göre yapılan hareket oranları artırılmalıdır. Vücuda alınan D vitamini ve kalsiyum oranlarına dikkat edilmelidir. Kemik gelişiminde etkin rol alan D vitamini alımı için güneşten kaçınılmamalıdır.
Bunların dışında ileri yaştaki bireyler düşmelere ve sakatlıklara dikkat etmelidir. Aksi takdirde kemiklerdeki zayıflıklardan kaynaklı olarak iyileşme süresi hayli gecikme gösterip hayati tehlikeler oluşturabilir.