Dengeli ve yeterli beslenmenin insan sağlığı üzerindeki tartışılmaz etkisini herkes bilir. Hamilelik döneminde beslenmede son derece önemli ve kritik bir konudur. Uzmanlar gebe bir insanın diğer insanlardan yaklaşık 300 kalori daha fazla, günlük ihtiyacı olduğunu belirtirler. Bu da yaklaşık 2300 kaloriye denk gelir.
Hamilelikte beslenme kesinlikle tek taraflı olmamalıdır. Protein, karbonhidrat ve yağ alımı dengelenmelidir. Aynı zamanda uzmanların gözetimi ve önerisi gözetilerek düzenli demir ve folik asit takviyesi yapılmalıdır.
Gebeliğin her döneminin gözetim altında olması gerektiği gibi, kilo verilerinin de sıkı bir şekilde gözlemlenmesi ve takip altında tutulması gerekmektedir. Gebelik süresince kadınların 10 ila 12 kilo arasında kilo almaları normaldir. Gün, 4-6 öğüne bölünmeli sık sık fakat şişlik yapmayacak şekilde besin alımı düzenlenmelidir.
Hamilelikte Neler Yenmeli, Nelerden Kaçınılmalı?
Gebelik süresinde vitamin ve mineral açısından zengin olan taze meyve ve sebze bolca tüketilmelidir. Vücudunuza protein ve kalsiyum desteği sağlayacak olan et ve süt ürünlerinin düzenli bir şekilde gebelik süresince tüketilmesi azami önem taşımaktadır.
Tatlı ve çikolata içeren besinler fazla kalori artışına sebep olacağı için az miktarda tüketilmelidir. Fazla tuz içeren besinlerden de olabildiğince uzak durulmalıdır. Vücuda bol sıvı takviyesi yapılmalı, günde yaklaşık 1 buçuk litre su içilmelidir. Karbonatlı (gazlı) içeceklerden, vücuttaki kalsiyumu emdiği için, mümkün olduğunca kaçınılmalı, alkol içeren içeceklerden ise kesinlikle uzak durulmalıdır.