Astım insan hayatına girdi mi bir daha çıkmayan hastalıklardandır ve kişi ile ölene dek devam etmektedir. Astım krizleri, yaşayanlar için kâbus olabilmektedir.
İşte bu sorun gebelikte de yaşanabilmektedir. Bazen ilk defa hamilelikte ortaya çıkmasına rağmen, bazen ise önceden kişi astım hastası olabilmektedir.
Astım özünde alerjik bir rahatsızlık olup, üst solunum yolları ile alakalıdır. Hamilelik döneminde vücutta yaşanan değişiklikler hassasiyet gösteren kadınlarda hastalığı tetikleyebilmektedir.
Anne adayında kaçınılmaz olarak vücudun şişmesi ve oluşan ödemler ister istemez, eğer kişinin yaşı ilerleyen seviyelerde ise ya da bağışıklık sistemi zayıfsa öksürük, nefes alamama, burun akıntısı, kanama gibi problemlere yol açabilmektedir. Ciddi bir problem olmasa da anne adayının yaşamını güçleştirmektedir.
Astımı Önleme Yöntemleri
Astımı önlemek için özel olarak yapılabilecek bir şey yoktur ama hem kapalı, hem açık ortamlarda anne adayı toz, küf, sis, sigara dumanı, koku, kötü hava, evcil hayvanlar ve alerji yapabilecek temizlik ürünleri vb.lerinden uzak kalmalıdır. Kapalı ortamlar mutlaka havalandırılmalıdır.
Bu hastalığın genetik faktörler içerdiği de göz önüne alınır ise anne adayından, anne karnındaki bebeğe geçebileceği unutulmamalıdır. Böylesi bir risk maalesef bulunmaktadır.