Konut satımı günden güne daha çok gelişerek çoğalmaktadır. Bireyler fiyatta ve ödeme yönteminde anlaşarak tapu müdürlüklerine giderek satılacak evin devir işlemlerini gerçekleştirirler. Ev satımı yapılırken gerekli belgeler hazırlanır ve bu belgeler Tapu Genel Müdürlüğü’ne bildirilir. Hem alıcıya hem de satıcıya yönelik bu belgeler, oldukça önemlidir. Ev satışı gerçekleştirmek için yerine getirilmesi gereken belli başlı unsurlar vardır. Prosedürlerin tam olarak hangi adımlardan oluştuğunu, konut satıcılarının detaylı bir şekilde öğrenmesi gerekir. Tapu devri için gereken belgeler; rayiç belgesi, kimlik, borcu yoktur belgesi, tapu belgesi, zorunlu deprem sigortası, vekaletname ve muvafakatname.
Rayiç belgesi, belediyeden alınan ada parsel numarası ve tapu kütüğünde kayıtlı olan gayrimenkul malikinin kimlik bilgilerine göre, evin rayiç bedelini gösteren belgedir. Bu evrakları eksiksiz toplayarak rahat bir şekilde ev satışı tamamlanabilir. Satışa sunulan evin eski veya bulunulan yıl içerisinde herhangi bir borcunun olmaması önemlidir. Aksi takdirde satış işlemi gerçekleştirilemez. Tapu müdürlüğünden tapu devrini gerçekleştirmek için öncelikle bir randevu oluşturulmalıdır. Bu aşama internetten online bir şekilde veya telefon hizmetlerini kullanarak da yapılabilir. Tapu ve Kadastro genel müdürlüğünün Tapu Randevu Sistemi’ni kullanarak rahatlıkla randevu oluşturulabilir. Tapu müdürlükleri, ev satıcılarından; nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, belediyeden alınan emlak vergisi rayiç bedelinin yazılı olduğu belge ve yine belediyeden alınan borcu olmadığına dair belge istenmektedir. İstenen bu belgeler arasında eksik olduğu sürece devir işlemi gerçekleştirilmez.
Tüm bunların yanında ev satma aşamasında hem alıcının hem de satıcının ödemesi gereken bir tapu harcı bulunmaktadır. Tapu harcı ödemesi, konut satış işleminden önce halledilir. Alıcı ve satıcı tarafından ortak olarak ödenir. Bu tapu harcı bedeli, beyan edilen satış fiyatının binde 40 şeklinde hesaplanır. Bu harç, tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalara yapılmaktadır. Alıcı ile satıcı arasında orta yol bulunulur ve karar verilirse öncelikle evin fiyatı, tapu giderleri, devir teslim tarihleri gibi bütün bilgiler sözleşmeye eklenir. Ardından her iki tarafta imzalar. Tüm sözlerin yazılı olarak kağıda dökülmesi her iki taraf için de güvenilir olacaktır.