Hamileliğin yirminci haftasından önce bebeğin kaybedilmesi durumuna düşük adı verilir. Yirminci haftadan sonra bu riskin geçtiğini düşünmeyin ve her zaman dikkatli davranın. Gebe kadınlarda düşük yapma durumu farklıdır ve her anne adayı hissetmeyebilir. Bazen doğum sancısı şeklinde belirir bazen ise ağrı dahi olmaz. Genelleme yapılacak olursa her düşük durumunda kanama durumu görülür.
Hamilelikte Düşük Belirtileri
Kramplarla beraber kanama başlamışsa düşük yaptığınızın habercisidir. Kokulu akıntı ya da yedi günden fazla süren kanamanız varsa hemen doktora gitmelisiniz. Düşük çevresel faktörlerden de kaynaklanır. Akraba evliliği, ilk defa hamilelik yaşanması gibi nedenlerden de kaynaklanabilir.
Normal düşük yaptıysanız bir ya da iki hafta içinde iyileşirsiniz. Normal düşünün anlamı ise içeride parça kalmaması, dikiş gibi uygulamaların yapılmamış olmasıdır.
Düşük durumunda fiziksel iyileşmeden çok ruhsal iyileşme dönemi uzun geçer. Gerektiği durumlarda uzmandan yardım almaktan çekinmemelisiniz.
Ameliyatsız bir düşük yaşadıysanız 4 veya 6 hafta sonra adet görürsünüz adet ile birlikte tekrar yumurtlama düzenine girersiniz. Yeniden hamile kalmak için ruhsal durumunuzun da iyileşmesi çok önemli. Düşük yaptıysanız doktorunuza hangi durumdan bebeğinizi düşürdüğünüzü sormalısınız. Hastalıklarınız varsa daha dikkatli davranmalı ve doktor kontrolünde bir hamilelik süreci geçirmeye çalışmalısınız. Kendinizi tekrar bebek yapmaya hazır hissettiğiniz zaman hamile kalın. Düşük esnasında ruhsal durumunuz yara alacağı için tekrar gebe kalmaya kendinizi hazır hissetmelisiniz.