Vücutta yer alan demir kasların oksijen depolamasına ve depolanmış olan bu oksijenin kullanılmasına yardımcı olur. Vücutta yeterli oranda demir bulunmaması durumunda ise semptomlar insanlar üzerinde belli olmaya başlar. Halsizlik, göz altı morarmaları, iş ve okul hayatındaki performans düşüklüğü, sürekli uyku hali, üşüme ve kavrama yetilerinde bozulma meydana gelir.
Kimlerde Demir Eksikliği Gözükür?
Gelişme çağında olan çocuklarda ve bebeklerde yetişkinlere göre daha fazla demire ihtiyaç duyulur. Bazı dönemlerde gelişim çağındaki çocukların demir miktarını normal ve düzenli beslenme yolu ile elde edebilmesi zor bir hal alabilir. Bu sebeple çocuklara demir takviyesi yapılabilir.
Hamile olan bayanlarda da demir ihtiyaçlarında artış meydana gelir. Anne karnındaki bebeklerin gelişimleri için, anne adaylarının normalinden daha fazla demire ihtiyacı olabilir.
Kan kaybı ise demir kaybını beraberinde getirmektedir. Bayanlar adet oldukları dönemlerden sonra kaybettikleri demirleri geriye kazanabilmek için demir açısından zengin olan besinler tüketmelidirler.
Birtakım besinlerin yeteri kadar tüketilmemesi ya da diyet programından tamamen çıkartılması da demir eksikliğine yol açabilir.