Korku belirli olan bazı işaretleri ile hayat boyunca karşılaşılabilecek olan bir durumdur. Bu yüzden kendini korkuyor demek ile aşağılama duygusuna kapılmak yanlış bir düşüncedir. Korku, insan üzerinde dönemsel olarak değişir ve yaşa göre farklılaşabilir. Mesela, yeni doğmuş bir bebeğin annesinden ayrılma korkusu bulunur. Ya da daha farklı olarak ilerleyen dönemlerinde odasının ışığı kapatılınca çeşitli varlıkların çıkarak rahatsız edeceğini her şeyin yerinden oynayarak hareket edeceği düşüncesine kapılabilir.
Yaşlara göre ilerleyen bu korku psikolojisi hayat boyunca sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmesi gereken noktaları oluşturuyor. Bir kişinin çocukluk zamanlarında yaşadığı bir korkuyu atlatamaması halinde sürekli göz önüne gelerek yaşam boyu rahatsız edebilir. Bu durumda tabi ki en önemli görev aileye düşüyor.
Bilinçli Ebeveyn Şart!
Çocukluk döneminde karşılaşılan böyle bir durumda aile öncelikle korkunun ve korkma eyleminin normal olduğunu vurgulayarak bu algıyı tabana yerleştirmesi gerekir. Aksi yönde insan kokak olamaz, ne kadar da güçsüzsün gibi cümleler sarf etmek çocuk bilincinde kalıcı bir şekilde o korkunun yerleşmesine neden olabilir. Çocuk danışmanlığı için papuapsikoloj.com’u ziyaret edin.