Güneşlik ve tül ihtiyacını kendi başına karşılayabilen zebra perdeler son derece işlevsel özelliklere sahip olan perde çeşididir. Şeritler halinde tasarlanan sık dokulu kumaşlar ve tül kumaşların aralıklı olarak dizilmesi ile tasarlanan zebra perde modelleri ofis, otel, kafe ve evlerde tercih edilir.
Zebra perdeler çok kolay kirlenen perde çeşitlerinden değildir. Çözgülerde kullanıla ipin, bilinen iplere benzememesi perdelerin daha az kirlenmesini sağlar. İpler, tozu emmeyen özelliklere sahip olan iplerdir. Apreleme işlemleri yapılırken eriyen ve kumaşa karışan bu ipler kiri hapsedecek bir kimyaya sahip değildir.
Hangi Aralıklar ile Silinmeli?
Sık sık hareket ettirilen perdeler oldukları için de perde üzerinde tutunmaya çalışan tozlar açma ve kapama işlemlerinden dolayı perde üzerinde tutunamaz. Zebra perdelerin üzerinde oluşabilecek hafif tozlanmaları 2-3 haftada 1 olacak şekilde elektrik süpürgenizin ince uçlu kısmı ile alabilirsiniz.
Perdeleri silmek istiyorsanız bu işlemi ıslak mendil yardımı ile de gerçekleştirebilirsiniz. Alkolsüz olan ıslak mendilleri kullanmanız perdenize zarar vermemeniz açısından önemlidir. Silme işlemini istediğiniz sıklıkta yapabilirsiniz. Perdenizi silerken renkli bölümleri ve tül bölümlerini de birbirinden ayırmalı ve aynı ıslak mendil ile silmemeye dikkat etmelisiniz.
Zebra perdelerin yıkanması tavsiye edilen bir yöntem değildir. Bu sebeple, uzun zamandır kullandığınız perdelerinizi yıkamak istiyorsanız ve daha detaylı bir temizlik ihtiyacınız var ise profesyonel bir şekilde bu işi yapan firmalara perdenizi götürmelisiniz.
Zebra Perde Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Zebra perdeler, diğer tül perdelere göre daha dikkatli ve özenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu perdeleri mutfakta kullanmak istiyorsanız, mutfağınızı sık sık havalandırmalısınız. Mutfakta kullandığınız tüm perdeler gibi zebra perde modelleri de sık sık temizlik ihtiyacı hisseder. Ayrıca perdelerin silinerek temizlenmesi işlemini periyodik aralıklar ile düzenli olarak yapmalısınız.