Manik depresif bozukluk bipolar bozukluk olarak da bilinen önemli bir ruhsal hastalıktır. Hastalık ataklar halinde seyreder ve ataklar arasında iyileşme dönemleri bulunur. Hastalık depresyon ve mani olmak üzere iki farklı boyutta gelişir. Depresyon döneminde olan hasta daha sonra mani dönemine geçebilir. Ya da uzun süre mani dönemi yaşayan hasta depresyon dönemine geçiş yapabilir.
Manik Depresif Bozukluk Belirtileri
Hastalık mani dönemi ve depresyon döneminde olmasına göre farklı belirtiler gösterir. Mani dönemide hasta son derece neşeli ve enerjiktir. Çok konuşur öyle ki bazen konuşması anlamsız bir hal alabilir. Bu dönemde hastanın dikkati dağınıktır, belirli bir konu üzerinde odaklanmakta zorluk çeker.
Mani dönemindeki hasta her ne kadar neşeli olsa da yapmak istediği şeyi yapamazsa kolayca sinirlenebilir ve öfke patlaması yaşayabilir. Bu dönemde hasta aşırı özgüvenlidir. İlkokul mezunu bir hasta kendisinin icat yaptığını iddia edebilir, ülkeyi yönetmesi gerektiğini ifade edebilir. söylediklerine itiraz edildiğinde ise öfke nöbeti geçirebilir. Depresyon döneminde hasta mani döneminin aksine içine kapanır, konuşmaz, sosyal hayattan kopar. İştahı kesilen hasta hızla kilo kaybeder. İç sıkıntısı ve mutsuzluk hissi yoğundur. Manik dönemin aksine kendine güveni azalır ve kendini değersiz hisseder. Bu dönemde hasta yoğun bir boşluk ve anlamsızlık hisseder.
Manik depresif bozukluk teşhisi konulmuş hastaların bu dönemde daha çok intihara meyli vardır. Depresyon dönemindeki hasta diğer depresyonlarda olduğundan daha fazla uyur, yataktan hiç çıkmayabilir. Hasta birkaç gün önce mani dönemini yaşarken birden bire depresyon dönemini girebilir. Bipolar bozukluk teşhisi konulan hastalar mutlaka gözetim altında tutulmalı ve ilaçlarını düzenli olarak alması sağlanmalıdır.