Son yıllarda kaybedilen dişler için köprü ya da damak sistemi yerine implant tercih ediliyor. Bu yöntemde eksik dişlerin yerine, komşu dişlere dokunmadan, çene kemiği içerisine yüksek oranda doku dostu olan titanyum maddesinden yapılmış vidalar yerleştiriliyor. İmplanta “dişin estetiğini ve fonksiyonlarını tekrar yaratan tedavi yöntemi” demek mümkün. İmplantlardan önce, kaybedilmiş dişin önündeki ve arkasındaki dişler kesilip küçültülerek köprü ya da daha yaygın tabirle damak denilen hareketli protezler yapılıyordu.
Günümüzde implant uygulamaları ile sağlam dişlere zarar vermeden, kaybedilmiş dişler tedavi edilebiliyor. Ama bu mucize bir yöntem değil, sadece iyi bir tedavi yolu. Hiçbir protez insanın kendi dişinin yerine geçemiyor. Bu yüzden yapılması gereken en baştan insanların kendi dişlerini korumaları. Dişlerim kötiüye giderse implant yaptırır, kurtulurum demek çözüm değil, dişin ağızda kalma şansı yüzde otuz bile olsa o dişe bir şans verimeli, diş hekimlerinin görüşü böyle.
Tüm tedavi yolları tıkanmışsa, çekim kaçınılmaz bir hale gelmişse implant iyi bir seçenek olarak düşünülüyor. Uygulama yaşı bireyden bireye farklılıklar gösterse bile genelde 20 yaşını tamamlamış, bedensel engeli olmayan ve kemik gelişiminse sorun bulunmayan herkese implant yapılabiliyor. Maliyeti ise yüksek, çünkü titanyum vidalar pahalı. Ama uygulama sonunda ikide bir protez çıkarılmayacağı düşünülürse bu maliyete değer.